Då kommer du få många bra tips på vägen på den här bloggen.

Vi som driver bloggen heter Agnes och Per och vi är båda lika förtjusta att optimera vårt näringsintag. Däremot står Agnes för text och layout och Per står mest för foto och film.

Vårt mål är att inspirera fler till att försöka optimera sin kost för att minska risken så mycket som möjligt för några de vanligaste och ibland dödliga sjukdomar vi dras med i västvärlden idag. Vi talar då om hjärt-kärlsjukdomar, cancer, diabetes typ-2, artros, demens, alzheimer och reumatism. Det finns nämligen rejält med vetenskapligt underlag för att vi kan minska och kanske till och med eliminera dessa sjukdomar med rätt kost och måttligt med motion.

Den kost som hittills, enligt våra observationer, motar bort dessa sjukdomar på bästa sätt är den växtbaserade kosten. Jo, jo, vi vet att det pågår en intensiv debatt om huruvida vi ska äta kött eller inte, men vi är övertygade om att animaliska produkter inte hör hemma i vår kost – om vi vill hålla oss så friska som möjligt.

Du kan läsa mer om vad en växtbaserad kost innebär i våra inlägg, men vi vill här redan poängtera att en vegansk kost och en växtbaserad kost INTE är samma sak. Mycket kort förklarat så innebär en växtbaserad kost att man inte heller äter vitt socker, tillsatt fett utan enbart fett som finns naturligt i maten och minimalt med processad mat. Sammanfattningsvis går en växtbaserad kost ut på att vi ska få i oss så mycket näring som möjligt på en så kompakt kaloriintag som möjligt. Då finns det helt enkelt inte plats för tomma kalorier eller rent fett.

Låter det trist? Ja, faktiskt så gör det det men det är därför vi driver den här bloggen. Vi vill nämligen själva utforska och hitta vettiga alternativ som både smakar gott och känns tillfredsställande samtidigt som vi vill krossa myterna om att ”kött” är nödvändigt och enligt vissa, den bästa proteinkällan.