Är det jul och Lucia så är det och lite gott måste man ju få unna sig, eller hur?

Saftigt utan smör och socker

Det här receptet innehåller inget vitt socker och är betydligt med fiberrikt än det klassiska. Saffransbröd blir ju lätt torrt, så förvara bullarna i frysen och tina i ugnen innan du ska äta dem. Tina dem INTE i mikron för då blir de hårda med en gång!

Gömda fibrer

När jag bakar brukar jag alltid slänga i några matskedar psylliumfröskal, även om jag bakar med vanligt mjöl. Det ger extra fibrer utan att ge smak och gör dessutom brödet saftigare. I det här receptet finns också mixade, torkade aprikoser för lite extra naturlig sötma och fibrer. Aprikoser är dessutom rika på C-vitamin, järn, kalium, zink, kalcium och mangan.

Aprikoser – toppen för vår kropp

Receptet ger ca en och en halv plåt, beroende på storlek på bullarna.

Ingredienser

1 paket saffran (1 g)

2,5 dl osötad sojayoghurt

100 g hackade, torkade aprikoser

½ dl psylliumfröskal

25 g jäst för söta degar

80 g kokosolja utan smak

½ dl fibersirap (Nick’s)

½ Sötströ eller annan sötning

Ca 10 dl ekologiskt dinkelmjöl

Russin eller torkade tranbär, om du vill

Gör så här:

  • Lägg saffran, yoghurt, aprikoser och psylliumfröskal i en kastrull och värm en stund på svag värme.
  • Mixa blandningen slät.
  • Rör ned olja, fibersirap och sötningsmedel. Låt blandningen svalna till 37 grader.
  • Rör ned jästen och eventuell torkad frukt och blanda väl.
  • Tillsätt det mesta av mjölet och knåda degen i minst 10 minuter. Försök att tillsätta så lite vetemjöl som möjligt. När degen är klar ska den vara elastisk och glansig utan att kladda nämnvärt. Tänk på att det tar en stund för glutenet i mjölet att utvecklas så om du knådar för hand ska degen vara kladdig från början.
  • Låt degen jäsa i minst 60 min eller till dubbel storlek.
  • Baka ut till lussebullar i valfri form och lägg på en plåt klädd med bakplåtspapper. Om du har torkad frukt i degen är det en bra idé att peta tillbaka frukt som sticker ut tillbaka in i degen eftersom den lätt bränns i ugnen annars. Låt jäsa till dubbel storlek igen (ca 30 min). Sätt ugnen på 200 grader.
  • Grädda i ca 10 min och låt svalna under en handduk.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *