Till varje recept finns oftast några olika symboler. Vad gäller vitaminer, fibrer, proteiner osv så innehåller all växtbaserad mat nästan alltid en hög grad av alla, men om rätten får en symbol betyder det att den har ”lite extra”. Här kommer en förklaring om vad vi menar med de olika symbolerna:

Rätter som är lite lyxigare och lite mer avancerade att tillaga. Innehåller förmodligen ingredienser som inte alla är optimala i en växtbaserad kost. De kan, t.ex., innehålla veganska halvfabrikat, tillsatt fett eller tillsatt sötning. Mat för speciella tillfällen helt enkelt.

En rätt som innehåller färre kalorier än ”den klassiska rätten”.

En rätt som innehåller få kalorier i förhållande till sin mängd.

Rätter som är ett bättre alternativ till något som egentligen inte är optimalt, exempelvis bakverk, godis, snacks och efterrätter.

Rätter som bara innehåller råvaror så nära sin ursprungliga form som möjligt, alltså helt oprocessade. Det absolut bästa alternativet för en optimal hälsa. Vi bör däremot poängtera att vi har valt att inte räkna kryddor utan tillsatser som processad mat.

Rätter som har en ovanligt hög fiberhalt. Extra bra val för dig som vill gå ned i vikt eller behöver förbättra din tarmflora.

Rätter som har en ovanligt hög proteinhalt.

Rätter som har en ovanligt hög vitaminhalt.

Rätter som har en ovanligt hög anti-oxidanthalt.

Våra recept är generellt sett inte glutenfria, eftersom vi anser att det inte finns tillräckligt med vetenskapligt underlag för att undvika gluten om man inte är glutenintolerant. Dessutom är de flesta glutenfria mjöler och produkter fiberfattiga och rejält processade – alltså helt stick i stäv med en växtbaserad kost. Däremot går det oftast alldeles utmärkt att byta ut mjölet mot glutenfritt i de flesta recept förutom rätter där mjölet är huvudingrediens, exempelvis bröd om man faktiskt blir sjuk eller dålig i magen av gluten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *