En vegansk och växtbaserad kost liknar varandra i mångt och mycket, men det finns även flera viktiga skillnader. Här kommer en kort sammanfattning:

Vad är en vegansk kost?

Kort sagt, så innehåller en vegansk kost inga animaliska produkter. Veganer äter heller inga tillsatser som härstammar från djur, såsom gelatin, olika fettillsatser som kommer från djur, bivax eller honung. En vegansk kost fokuserar däremot inte i första hand på hälsa, utan på att inte äta djur och har således ett mer etiskt perspektiv (väldigt förenklat). Det betyder att godis, bakverk, pommes frites och veganska hel- halvfabrikat (som kan innehåller en hel del skumma tillsatser) kan ingå i en vegans kostschema. En hårdnackad vegan använder heller inga produkter som härstammar från djur och bär således inte, päls, skinn och läder eller använder kosmetiska produkter med animaliska ingredienser. Det här betyder dock inte att alla veganer inte bryr sig om kvaliteten på den mat de äter, men här talar vi om skillnaden mellan kosthållningarna.

Vad är en växtbaserad kost?

En växtbaserad kost, å andra sidan, fokuserar på hälsa och matens näringsvärde, snarare än på den etiska aspekten. När man äter växtbaserat vill man optimera näringsintaget på den mängd energi man äter. Det betyder att man väljer bort vitt socker, fiberfattig mat (tänk vitt mjöl och vitt ris), tillsatt fett och processad mat. Till exempel så innebär det att man minimerar intaget av vegansk snabbmat, veganska halvfabrikat och ”ersättningsprodukter”, bakverk med vitt socker, vitt mjöl och rent fett (oljor och vegetabiliskt margarin), godis och snacks.

Fokus i en växtbaserad kost är att få i sig så mycket fibrer, vitaminer, mineraler, omega-3 samt antioxidanter som det är möjligt på den mängd mat vi äter.

Växtbaserad är utan förbud

En annan viktig skillnad är att en växtbaserad kost förbjuder ingenting, vilket en vegansk kost gör. Vi som äter växtabaserat kan själva välja hur strikta vi vill vara men å andra sidan så rekommenderas långt färre typer av livsmedel i en strikt växtbaseras kost jämför med en vegansk. I den ideala världen äter vi aldrig något animaliskt eller processat, men verkligheten (och karaktären) kan ju sätta käppar i hjulen för det ibland. En optimal hälsa innefattar ju även vår psykiska hälsa och om en viss mat verkligen kan göra oss lyckligare kan vi inte se några hinder med att fuska ibland. Vårt sociala samspel spelar också roll. Det kanske inte är så roligt att alltid behöva avstå från det som bjuds på tillställningar, eller tvingas lämna en lång lista med saker som ”man vägrar äta”. Om du övergår helt till en växtbaserad kost kommer du också märka att det alternativet inte finns som specialkost och när man får ”vegansk mat” följer den inte den växtbaserade linjen. Då kan du hamna i en situation där du antingen verkar extrem och otacksam för att du väljer bort snittarna med vegansk korv, eller Delikatobollarna (som värdinnan gjort sig besvär med att köpa eftersom de är veganska). I dessa fall kan jag personligen säga att jag hellre väljer värdens hembakta småkakor. Om man ändå ska fuska, så kan man lika gärna passa på att njuta av hembakat.

Det är helheten som räknas, inte detaljerna

Det viktiga är inte de gånger du ”fuskar” utan hur du äter under merparten av dina dagar. Viss kost och vissa ämnen är förknippad med direkt risk för vår hälsa, men vissa ”gör varken till eller från”, om vi säger så. Det vill säga, om vi väljer att äta en liten mängd så kommer det inte förbättra vår hälsa, men kanske inte försämra den heller. Fisk är till exempel en kategori som är lite svårtolkad. Eftersom fisk är uteslutande den bästa källan för omega-3-fettsyror, kan man argumentera för att den kan göra mer nytta än skada. Däremot så innehåller fisk ett antal andra ämnen som inte är bra för våra kroppar och då framför allt tungmetaller.

Bonus: Mat som är bättre för vår miljö

Naturligtvis bidrar både växtbaserat och vegansk till ett bättre klimatavtryck, även om man kanske inte väljer dessa dieter i första hand för miljöns skull. Däremot bör ju alla även tänka på att processad mat kräver mer energi, fler transporter och ofta fler onödiga förpackningar så om man äter närodlad och ekologisk, växtbaserad mat så ökar man inte bara chanserna att få leva ett friskt liv så länge som möjligt, man ökar även chanserna för jorden att få göra detsamma.

Sammanfattningsvis:

En vegansk kost är mer strikt och har flera förbud, men tillåter istället en mängd mat som kan vara precis lika farliga för vår hälsa som animaliska produkter. En vegansk kost har ett etiskt perspektiv men inte hälsoperspektiv.

En växtbaserad kost förbjuder ingenting men rekommenderar att man undviker vissa livsmedel så mycket som möjligt. En växtbaserad kost bygger på rekommendationer och inte förbud. Å andra sidan är rekommendationerna striktare än en vegansk. En växtbaserad kost har ett hälsoperspektiv men inte ett etiskt perspektiv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *