Fullkornsris med gurkmeja, bladkoriander och rostad kokos

Ett bra tips för att piffa till fullkornsriset lite och dessutom tillföra ännu mer antioxidanter är att lägga i någon tsk gurkmeja i kokvattnet när du kokar riset och sedan blanda i lite torkad eller färsk bladkoriander plus lite rostade kokosflingor (1,5 msk räcker till 2 dl okokt ris).

Resultatet: Ett vackrare, godare och ännu nyttigare ris!

Varför ska jag välja fullkornsris?

Fullkornsris eller råris (som är samma sak) är väldigt nyttigt och innehåller flertalet vitaminer och mineraler såsom magnesium, järn, zink, selen, Vitamin B1 och B3 samt nyttiga fettsyror. Fullkornsris är också en bra källa till protein (ca 7%) och kostfibrer (ca 9%, beroende på sort). Vitt ris bör man undvika så långt det är möjligt eftersom de flesta nyttigheter sitter i skalet och vitt ris innehåller enbart 1-2% kostfibrer. Var dock lite uppmärksam när du köper till fullkorns/råris. Fiberhalten kan variera en hel del mellan olika märken. Välj det med högst fiberhalt!

Ris + baljväxter = sant

Du kanske har hört att man behöver vara noga med att variera sitt proteinintag för att få i sig alla essentiella aminosyror? Ett superbra sätt att göra det på är att just kombinera ris med baljväxter så har du täckt ditt behov.

Är inte ris giftigt?

Ris och framför allt, fullkornsris kan innehålla höga halter av arsenik som kan vara cancerframkallande. Därför rekommenderar Livsmedelverket att vi inte ska äta ris varje dag och att inte alltid välja fullkornsris. Det som blir lite märkligt med den rekommendationen är att flera av de länder där man äter ris till nästan varje måltid (alltså frukost, lunch och middag) så har man mycket låga nivåer av cancerfall och andra livsstilsrelaterade sjukdomar såsom hjärt-kärlsjukdom och fetma. Läs mer om detta här: https://www.svd.se/a/e475d328-8fb5-402c-8915-34fa367a3acc/risatare-lever-langre-och-har-mindre-cancer

Det som, om möjligt, blir ännu tokigare är att livsmedelsverket uppmuntrar till att välja vitt ris ibland, istället för fullkorn, men vitt ris tillför knappt några hälsofördelar alls. Det ideala vore således att rekommendera andra sädesslag istället såsom quinoa, havreris, matvete och fullkornsbulgur, om man, trots tveksamma bevis, är rädd för att få i sig för mycket arsenik.

Livsmedelsverket tipsar om att man kan koka riset i mer vatten än vad som anges på förpackningen och sedan hälla bort överskottsvattnet. Då sjunker arsenikhalten en hel del.

Läs mer om arsenik i ris här: https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/oonskade-amnen/metaller1/arsenik-i-ris:

Källor:

https://www.mabra.com/nyttig-mat/vitt-ris-raris-nyttigast-ata/7676258

https://www.ica.se/butiker/kvantum/norrkoping/ica-kvantum-klockaretorpet-norrkoping/manadens-skord/ica-dietisten-tipsar/

https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/oonskade-amnen/metaller1/arsenik-i-ris:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *