En enkel och snabb vardagsrätt (om mungbönorna är blötlagda) med en massa gömda fibrer som går hem hos barnen!

Mungbönssoppa med broccoli, grön curry och kokosmjölk

Ingredienser

Ca 3 dl okokta mungbönor

400 gram broccoli

1 dl kokosmjölk 17% fett

Växtbaserad mjölk

Grönsaksfond

Grön currypasta (uteslut om barnen är känsliga)

Citronsaft

Oregano

Svartpeppar

Gör så här:

Om du kommer ihåg, blöt lägg mungbönorna innan du går till jobbet, annars går det bra att koka direkt, men det tar lite längre tid. Koka bönorna mjuka. Byt kokvatten och tillsätt broccolin (häll i vatten så det precis täcker grönsakerna) och koka tills att broccolin också är mjuk. Mixa slät. Tillsätt kokosmjölken och späd med växtmjölk till önskad konsistens. Smaka av soppan med kryddorna och lägg till eller ta bort smaksättning som du själv tycker. Servera med en växtbaserad crème fraiche eller yoghurt om du vill. Om du vill hålla kalorierna nere kan du byta ut kokosmjölken mot annan, magrare växtbaserad mjölk.

Zucchiniscones

Ingredienser

400 gram zucchini

3 dl fullkornsmjöl special

30 gram växtbaserat bordsmargarin

2/3 tsk bikarbonat

1 tsk vinäger

½ växtbaserad yoghurt

1 tsk salt

Gör så här:

Skala zucchinin om dina barn är kinkiga med ”grönt” och riv den. Mixa ihop alla ingredienser i en matberedare. Forma till platta och små bullar med blöta händer. Degen kommer vara kladdig!! Grädda i varmluft på 185 grader i ca 10 min.

Zucchini är en fantastisk grönsak som man lätt kan gömma i olika maträtter om man har barn som inte gillar grönsaker. Kokt zucchini smakar nästan ingenting och om den får koka länge blir den mosig och syns på så sätt inte. Om man har bråttom och inte har tid för långkok, kan man också mixa den. Zucchini kan du blanda i alla typer av pastasåser (”kött”färssås, ”ost”sås, tomatsås osv), bröd, risotto, grytor, pannkakor, våfflor med mera. Använd fantasin! Tänk dock på att den innehåller mycket vätska om du vill byta ut den i olika smeter och degar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *