Att laga en lyxig och växtbaserad trerätters kan vara en utmaning! Den mat vi förknippar med lyx har oftast animaliskt ursprung och hög fetthalt. Men med lite fantasi och mustiga smaker så går det att få till en riktigt mumsig meny som imponerar de flesta.

Förrätten är enkel, len och smakrik med lagomt krisp. Getost och honung var tidigare en favorit men här har jag hittat en värdig ersättare med vegansk fetaost. Se till att avokadon är riktigt mogen, annars blir det ingen höjdare! Jag blancherar alltid mina sockerärtor eftersom jag inte tycker om den lite jordiga smaken av helt färska.

Varmrätten åt jag för första gången då jag och mina vänner som inte äter växtbaserat skulle äta risotto med oxfilé. Jag valde portobello i stället och som skivad och stekt tills den får en fin yta är otroligt gott och kan med gott samvete konkurrera ut det röda köttet. Detta recept på risotto innehåller en väsentlig mycket mindre mängd fett än originalrecepten. Fett är en smakbärare, men det går att få upp smakerna ändå. Om du inte bryr dig om kaloriintaget alls kan du tillsätta mer fett och mer ost.

Efterrätten är ett omgjort recept som jag hittade på nätet. Den är lätt och lyxigt krämig. Du kan själv lätt byta ut sötningen till den typ du gillar eller anpassa efter smak. Om du följer receptet blir moussen inte toksöt…

För att kunna göra detta recept behöver du lite specialutrustning:

En liten mixer

Elvisp

Teflonkastrull och teflonpanna

Speciella ingredienser som du kanske behöver köpa innan:

Vissa veganska ersättningsprodukter kan vara utbytbara, men jag rekommenderar att man använder de märken som står i receptet eftersom smak och konsistens kan variera kraftigt mellan olika tillverkare.

Du behöver:

Sötströ eller annat liknande sötningsmedel

Green Vies ”fetaost”

Oddly Goods ”vispgrädde”

Färdiga filodegspajskal. Om du inte hittar det kan du göra egna.

Klokas rapsolja med smörsmak

Alla recept är för 2 personer

Förrätt: Fetaostpaj med sockerärtor, färsk zucchini och avokado

Pajer:

100 gram Green Vie fetaost

0,75 dl växtmjölk

1 msk majsstärkelse

Nymalen svartpeppar

Gör så här:

Skär fetaosten i mindre bitar och lägg i en liten mixer. Tillsätt växtmjölk, majsstärkelse och några varv svartpeppar. Mixa slät. Häll över smeten till 2/3 i formarna. Grädda pajerna i 15 minuter på 175 grader varmluft. Låt pajerna svalna lite innan du serverar dem så att fyllningen får chans att stanna lite.

Sallad:

En rejäl näve färska sockerärtor

1 liten bit zucchini, ca 5 cm

Limesaft

1 avokado

Dressing:

2 tsk flytande honung

2 tsk rapsolja

1 tsk äppelcidervinäger

Nymalen svartpeppar

Gör så här:

Repa sockerärtorna. Du gör det genom att ta en liten kniv och ta tag i ena ändan på ärtan och dra bort den sega remsan på undersidan. Koka upp vatten med lite salt. Lägg ned sockerärtorna och låt vattnet koka upp igen. Slå genast av vattnet och skölj dem en liten stund i kallt vatten (de får inte bli för mjuka). Strimla sockerärtorna och zucchinin och pressa lite limesaft över.

Vispa ihop ingredienserna till dressingen ordentligt.

Servering

Lägg upp pajerna, en liten hög med sallad och en halva avokado. Ringla dressingen över hela tallriken.

Varmrätt: Risotto med sparris och portobellosvamp

1 liten röd lök

120 gram zucchini

1 vitlöksklyfta

2 tsk rapsolja med smörsmak

2 msk koncentrerad charlottenlöksfond

½ vitt vin

4-5 dl vatten

250 gram sparris

½ dl växtbaserad, finriven parmesan

2 portobellosvampar

Gör så här:

Tärna lök, zucchini och vitlök så fint du kan. Stek på svag värme i en teflonkastrull tills grönsakerna är glansiga och har mjuknat lite. Rör om hela tiden. Tillsätt riset och fortsätt steka och röra tills att även riset blivit lite genomskinligt. Skär all sparris utom 6 stjälkar i ca 1 cm långa bitar. Tillsätt sparris och vin och vänta tills att allt vin har kokat bort. Tillsätt då ca 3 dl vatten och lökfonden, rör om. Nu räcker det med att du rör om ungefär var femte minut. Tillsätt mer vatten eftersom. Koka tills att riset är mjukt men fortfarande har lite kärna. Det tar ca 30 min. Tillsätt parmesanen och smaka av med peppar och eventuellt mer salt och fond.

Skiva portobellon och stek i lite olja i en teflonpanna tills den har fått färg. Stek till sist sparrisen i olja på hög värme så den får stekyta. Om du vill håll nere kalorierna kan du torka av oljan från sparrisen med lite hushållspapper, men det behövs tyvärr rejält med olja för att få en fin stekyta!

För att få en fin kupol av riset kan du ta en liten skål som du först sköljer med varm vatten och pressa ned riset. Stjälp upp på tallriken och lägga på svampen och sparrisen. Ringla lite röd balsamvinäger på tallriken. Peppra och strö över lite flingsalt (om du vill) och servera.

Mango och yoghurtmousse med granatäppelsås

Mangomousse:

150 mango

1 msk sötströ

½ påse veggiegel. Det är ca ¼ msk.

1 dl Oddly Good Easy Whipping

Gör så här:

Mixa mangon slät. Ta ca ½ dl av mangopuren och blanda i sötströ och veggiegel. Koka upp (rör om hela tiden) och blanda sedan i resten av mangopurén. Låt den svalna genom att breda ut den på en tallrik. Vispa grädden och när purén inte längre är varm blandar du i den i grädden. Skopa upp i stora glas.

Yoghurtmousse med lime:

½ dl växtbaserad turkiskt yoghurt

1 dl Oddly Good Easy Whipping

2-3 msk sötströ

1 krm vaniljpulver

½ påse veggiegel

1 tsk limesaft

Skalet av en ½ lime

Gör så här:

Blanda yoghurten med ½ dl grädde, veggiegelen, sötströn och vaniljpulvret. Koka upp i en teflonkastrull och rör om hela tiden. Låt svalna genom att breda ut den på en tallrik. Vispa grädden så hård som möjligt och blanda i yoghurtblandningen tillsammans med limesaft och skal. Skopa ned i glasen bredvid eller ovanpå mangomoussen. Ställ kallt.

Granatäppelsås:

1 granatäpple

1 satsumas

1 msk majsstärkelse

Gör så här:

Plocka ur alla kärnor ut granatäpplet och lägg kärnorna i en stor bunke med höga kanter. Krama och mosa kärnorna så du får ut så mycket saft som möjligt med händerna och fingrarna. Sila bort de hårda kärnorna. Blanda saften med majsstärkelse, saften från en satsumas och sötströ efter smak. Koka i tre minuter. Låt såsen svalna innan du häller den på moussen.

  • Genom att tillsätta lite zucchini i risotton blir den både lite nyttigare och krämigare på samma gång! Eftersom den har en sådan neutral smak känner man knappt av den.
  • Klokas rapsolja med smörsmak är ett utmärkt alternativ till smör att steka i om man saknar smaken av smör. Annars är ju kokosolja det bästa att steka i eftersom fettsyrorna i den klarar de höga temperaturerna. Du ska helst inte steka i olivolja.
  • Sötströ är ett sötningsmedel gjort på stevia och Erytritol. Eftersom den är kalorifri är den min favorit, men det kan också använda andra typer av sötning såsom kokossocker, dadelsocker, lönnsirap eller aspartam. De olika sötningarna ger dock olika smakupplevelser.
  • Oddly Goods vispbar är det bästa växtbaserade grädden om du vill ha en fast grädde som håller formen och dessutom smakar gott. Den har tyvärr lite tillsatt socker, men i dagsläget har jag inte lyckats hitta någon helt osötad växtbaserad visp.

En ”äkta” växtbaserad kost innehåller inga halvfabrikat, processad mat eller tillsatt fett. Det här är alltså inte en måltid baserad på optimal fysisk hälsa. Däremot behöver vi ju också sträva efter psykisk hälsa och för mig gör en lyxig trerätters mig lyckligare! Jag tror inte att lite fusk då och då har någon avgörande betydelse om man äter så processat som möjligt för övrigt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *