Vem gillar inte hamburgare?

Idag går det att köpa en rad olika veganska, färdiga burgare, och färdiga pommes men det blir betyder mer näringsrikt och hälsosamt att göra egna.

Här har jag använt svarta bönor, bovete och svamp som bas. Svarta bönor är enligt mig och sambon det absolut bästa alternativet för att göra hamburgare. Vi gillar också att använda bovete i smeten då det ger lite extra textur och en fin smak. Hamburgerdressing rör du snabbt ihop med vegansk crème fraiche, sockerfri ketchup och smörgåsgurka. Jag har dock fuskat lite och använt färdiga hamburgerbröd… 🤓

Resultatet blir ett mumsigt OCH nyttigt skrovmål. Kan knappast bli bättre 🎉

Bön- och svampburgare

6 burgare

Ingredienser

1 dl helt bovete

230 gram kokta, svarta bönor

½ röd lök

½ dl havregryn

½ dl majsstärkelse

½ växtbaserad crème fraiche

150 gram färsk svamp (välj din favorit)

1 msk kantarellfond

½ msk torkad oregano

1 msk japansk soja

½ tsk paprikapulver

½ tsk torkad timjan.

1 krm av vardera kryddan:

Spiskummin

Torkad koriander (den bruna)

Vitlökspulver

Gurkmeja

Lite örtsalt och nymalen svartpeppar

Gör så här:

Koka upp bovetet i vatten och låt koka ett par minuter. Byt vatten, salta och koka bovetet mjukt men inte mosigt. Det tar ca 15 min. Om du vill korta ned koktiden kan du blötlägga kornen innan.

Finhacka löken och svampen. Stek mjuk och torr i teflonpanna utan fett.

Lägg alla ingredienser i en bunke och mosa med en potatisstomp så att vissa av bönorna mosas och vissa är hela. Blanda ordentligt. Ta sedan ca 1/2 tsk och stek den ett par minuter. Smaka av. Tillsätt mer salt och kryddor efter smak.

Forma till 6 burgare. Gör dem gärna ganska tjocka, typ 2 cm höga. Stek på medelstark värme utan fett i en teflonpanna tills de har fått stekyta och känns fasta. Vänd några gånger under tiden så de inte fastnar eller bränns. Lägg eventuellt på ett par skivor växtbaserad ost på slutet och låt den smälta.

Servera med dina favorittillbehör.

Växtbaserad och kalorismart hamburgerdressing

Ingredienser

1 dl växtbaserad crème fraiche.

1 msk Hellmann’s Vegan Mayo

½ finhackad smörgåsgurka

½ dl sockerfri ketchup

Lite currypulver, örtsalt, paprikapulver och nymalen svartpeppar

Rör ihop och smaka av. När jag ska göra ”fasta” och kalla såser brukar jag använda Oddly Good’s Dream Fraiche. Den är fast i konsistensen vilket passar bra när man vill att såsen ska hålla formen, som till hamburgare till exempel.

Egna pommes och fettsnåla gör du enkelt genom att skära potatis i den form du vill ha. Skölj potatisen sedan ett bra tag i kallt vatten så att all stärkelse försvinner. Torka potatisen noga med en ren handduk eller hushållspapper. Tillsätt så mycket olja som samvetet tillåter (1 tsk per person räcker gott). Salta. Sprid ut dem på en plåt med ugnspapper. Var noga med att de inte ligger omlott om du vill ha dem krispiga! Rosta ugnen på ca 170 grader varmluft. Släpp ut ångan och rör om några gånger. Ju längre du rostar dem, desto krispigare blir dem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *