En av de lättaste rätterna att anpassa till växtbaserat är förmodligen tacos och vi gissar att många svenskar idag redan har gått över till vegofärs istället för köttfärs för miljöns skull. Att sedan också byta ut crème fraichen och osten är inte heller så drastiskt. Här kommer lite mer smarta tips för att näringsboosta vår klassiker ännu mer!

Bönor och linser istället för vego/köttfärs

Jag har tyvärr inte lyckats charma mina barn till att äta baljväxter ännu så nuförtiden har vi både vegofärs och någon typ av bönröra på bordet, men det ideala vore ju såklart bara bönor. Vi steker bönorna eller linserna och blandar i tacokrydda som vanligt.

Vi tycker att svarta bönor, kindeybönor eller svarta linser passar bäst med tacokryddan. Här har jag blandat i lite finhackad vitkål också som jag stekt gyllene med lite, lite olja. Jag använde  lika delar 250 gram vitkål till 230 gram kokta kidneybönor och det räckte till två portioner.

Satsa på fullkorn!

Använd fullkornstortilla istället för hårda tacoskal eller vita tortillabröd. Hårda tacoskal innehåller runt 20% fett och vita tortillabröd har för låg fiberhalt.

Gör din egen tacokrydda

Att göra sin egen tacokrydda är heller inte så svårt. Spiskummin, paprikapulver och oregano är bra baskryddor och sedan kan du blanda i det du gillar: Lökpulver, vitlökspulver, rökt paprikapulver, chipotle, cayennepeppar, koriander för att nämna några. Om du känner dig lite äventyrligt kan du blanda i frystorkat kaffepulver och kakao också. De ger kryddan en djupare och mustigare smak. Gör i ordning en rejäl sats när du ändå håller på och förvara i glasburk.

Unsplash: Tamana Rumee

Färdiga kryddblandningar behöver inte vara fel, men var noga med att kolla så de inte innehåller tillsatt socker eller andra onödiga tillsatser. Skippa sockret om du hittar ett färdigt recept som innehåller det. Det behövs verkligen inte!

Frukt för mer vitaminer och antioxidanter

Frukt med såsom banan, ananas eller mango passar utmärkt med tacos boostar ju middagen ännu mer med extra antioxidanter och vitaminer.

Egen avokadokräm i stället för köpt guacamole

Egen avokadokräm gör vi genom att blanda lite örtsalt, limesaft och lite, lite vitlökspulver med riktigt mogen avokado. Mixa i mixer om du vill ha en silkeslen kräm. Ibland blandar vi i lite vegansk créme fraiche eller yoghurt. På denna bild är det dock bara avokado. Min mage är känslig för rå lök så vi skippar det, men man kan naturligtvis ha i det om man gillar det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *